Az 1. arrasi csata

Fájl:Race to the Sea 1914.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1914. október 1-jén kezdődött, amikor a francia hadsereg megpróbált az országba betörő német hadsereg hátába kerülni, hogy megakadályozza a németek érkezését a La Manche-csatorna partjára. A csata a versenyfutás a tengerhez néven ismert kisebb-nagyobb összecsapások része volt.

A csata során a francia X. hadsereg Louis Maud'huy tábornok vezetése alatt október 1-jén az Arras–Lens között húzódó fronton megtámadta az előrenyomuló német csapatokat. A francia támadás kezdetben sikeres volt, és egészen Douai városáig nyomultak előre. Ekkor azonban a német VI. hadsereg erői, Rupprecht bajor koronaherceg irányítása alatt, ellentámadást indítottak. Ruprecht herceg támadását a német I., II. és VII. hadsereg egy-egy hadteste is támogatta, ennek ellenére a franciák sikeresen verték vissza a német ellentámadást és megtartották Arras városát.

A folytatódó német támadások miatt a franciák október 4-én feladták Lenst, és visszavonultak. Ezt követően a német csapatok akadálytalanul nyomulhattak tovább Flandria és a tenger irányába.