Ugrás a Főoldalra!

I. Világháború Kronológia

Jean Jaurès

Teljes nevén Auguste Marie Joseph Jean Léon Jaurès (Castres, 1859. szeptember 3. - Párizs, 1914. július 31.) a francia szocializmus egyik legjelentősebb politikusa, humanista és egyben filozófus is volt. Kiváló szónokként kiállt a „gyengébbek” védelmében, így feltűnt a bányász sztrájkok és a Dreyfus-per során is. 1914-ben - háborúellenessége miatt - merénylet áldozata lett.

Halála

Jaurès hitt az eszméiben. Mélységesen békepárti nézetei népszerűtlenné tették az első világháború előestéjén. A népek közötti megbékélés támogatását ellenségei hazaárulásnak tekintették és Jaurès meggyilkolására buzdítottak.

Látnokként hirdette 1914-ben:

„ Ha a háború kitör, borzalmas lesz, és elképzelhetetlen méreteket ölt. Először válik általános világháborúvá, amely elborít minden kontinenst… Bolygónk piroslik majd a kiontott vértől. (Jean Jaurès az első világháborúról) ”

Az ellene elkövetett sikeres merényletre 1914. július 31-én került sor a párizsi Café du Croissant nevű kávéházban. A merénylet elkövetője a francia nacionalista Raoul Villain volt, aki azt nyilatkozta, hogy csak a „haza ellenségét akarta eltávolítani”. Tíz évvel később Jaurès földi maradványait a Panthéonba szállították, ahol az ország legkiemelkedőbb személyei között helyezték örök nyugalomra.