Ugrás a Főoldalra!

I. Világháború Kronológia

A Dogger Bank-i csata

1915. január 24-én került sor a Császári Haditengerészet és az antant hadiflottája között. Az oroszok a Magdeburg cirkáló roncsából megszerezték a német kódkönyvet és átadták az angoloknak, akik így sikeresen lehallgatták a németek rádióforgalmát. Így jutottak ahhoz az információhoz, miszerint a Német Császári Haditengerészet néhány hajója meg akarja támadni a Dogger Bank közelében őrjáratozó brit hajókat. Január 23.-án a Hipper parancsnoksága alatt álló három csatacirkáló, egy páncélos cirkáló elhagyta a kikötőt. A briteknek volt idejük a Beatty parancsnoksága alatti öt csatacirkáló és Goodenough könnyűcirkái harcának megszervezésére. A brit könnyűcirkálóknak a Tyrwhitt flotillával együtt 24.-én a német hajók és a német kikötők között kellett lenniük. A britek a várt időben és helyen találták a német hajókat. A német egységeket meglepetésként érte a túlerőben lévő ellenfél feltűnése, ezért megpróbáltak visszatérni kikötőjükbe. Az üldözés több órán át tartott, a brit zászlóshajó, a Lion 9 órakor tüzet nyitott a Blücher páncélos cirkálóra. 9 óra 30 perckor a Lion eltalálta a Seydlitz csatacirkáló hátsó tornyát, mire a torony a melette elhelyezkedő másik toronnyal fölrobbant. Csak a tornyok lőszerraktárainak elárasztása mentette meg a német hajót. 10 órára a Blücher harcképtelenné vált és a Lion is kapott három találatot, a sebessége lecsökkent. Negyed órával később Hipper sorsára hagyta a Blüchert. Egy korábban fölhúzott és az árbocon fönnhagyott, majd melléje fölhúzott újabb zászlójelzés sor miatt a brit hajók nem üldözték tovább a német egységeket, hanem a megbénított, süllyedő Blücher felé vették az irányt. Mire rájöttek tévedésükre a német hajóraj eltávolodott az üldözők elől és az összes megmaradt hajójával visszatért a kikötőjébe, bár szinte mindegyik javításra szorult. Az ütközetet brit győzelemnek minősítik.

Brit csatacirkáló-osztály a Lion volt: 27.000 tonnás 213,4 méter hosszú óriás 8 db 343 mm-es ágyúval felfegyverezve, 27 csomós sebességgel, és elképesztően vékony páncélzattal. Természetesen extravagáns külsővel rendelkezett. A HMS Lion volt Beatty tengernagy zászlóshajója; testvérhajója, a HMS Princess Royal szintén Beatty rajában szolgált.

A brit vezérhajó, a Lion (Oroszlán) is sikeren visszatért a kikötőbe, de több hónapig működésképtelenné vált. A britek nem szenvedtek komolyabb károkat, míg a németek egyik hajója elsüllyedt és az elsüllyedt hajó legénységének nagy része is odaveszett. Mindkét fél hamarosan leváltotta parancsnokait, akikről úgy véltek, hogy rossz döntéseket hoztak és mindkét ország haditengerészete változtatásokat eszközölt a felszerelésében és a belső folyamataiban a csatákban észlelt problémák hatására. A németek fokozták a hajókon belüli tüzek terjedésének megakadályozására szolgáló berendezések számát és a készenléti lőszer mennyiségét és elhelyezését is megváltoztatták.