Ugrás a Főoldalra!

A Midway-i csata

A második világháború egyik nagy ütközete volt 1942 júniusában.

Fájl:Battle of Midway.jpg

Előzmények

1942 tavaszára a japánok megszerezték a Csendes-óceán keleti és déli medencéjét. Ezeket a területeket meg kellett védeni. Jamamoto Iszoroku, a japán haditengerészet főparancsnoka tervet eszelt ki az amerikai flotta megsemmisítésére a Midway-szigeteknél.

Előkészületek

Fájl:VT-6TBDs.jpg

VT-6 TBD-k a USS Enterprise-on a Midwayi csatában.

Jamamoto terve az Aleut-szigetek elleni támadással kezdődött volna, majd repülőgépeknek kellett volna Midwayt bombáznia és ezután szállt volna partra a gyalogság. A Jamamoto által vezetett tartaléknak a Midway és az Aleut-szigetek között félúton kellett volna lennie. A japánok Midwayt „AF”-nek nevezték. A japán haderő (az Akagi, a Hirjú, a Kaga és a Szórjú repülőgép-hordozó, és kísérőhajóik) május 26-án hagyta el Kuréban lévő támaszpontját.

Az amerikakiak megfejtették a japán kódjelek túlnyomó részét. Így megtudták, hogy támadás várható az egyik támaszpontjuk ellen, de csak sejtették, hogy az „AF” Midway-t jelenti. Ezért egy cselhez folyamodtak: Midway nyílt rádióüzenetben egy meghibásodott desztillálóra panaszkodott. Nemsokára el is fogtak egy japán üzenetet, miszerint „AF”-nek vízellátási gondjai vannak.

Nimitz így ki tudta alakítani saját haditervét. Egy egységet küldött az Aleut-szigetek közelébe. A repülőgép-hordozókat két csoportra osztotta Midway közelében. A két csoport a 16. (a USS Hornet és a USS Enterprise repülőgép-hordozó, 6 cirkáló, 9 romboló Raymond Spruance ellentengernagy vezetésével) és a 17. (a USS Yorktown repülőgép-hordozó, 2 cirkáló, és 5 romboló Frank Fletcher ellentengernagy vezetésével) különleges egységek voltak.

Június 2-ra a 16. és 17. különleges egységek elfoglalták kijelölt helyüket Midwaytől 400 km-re északkeletre.

Csata

Fájl:AkagiDeckApril42.jpg

Akagi, a japán repülőgép-hordozók zászlóshajója

Június 3.-án a japánok megtámadták az Aleut-szigeteket. Ugyanekkor Midwaytől délnyugatra 1125 km-re az amerikaiak felfedezték a japánok első egységeit.

Június 4.-én reggel a 16. és 17. különleges egység 320 km-re északkeletre volt Midwaytől. Nagumo Csúicsi japán tengernagy flottája kb. 400 km-re nyugatra voltak Midwaytől. Légitámadást intézett Midway ellen. 5.30-kor egy Catalina típusú felderítőhidroplán felfedezte a japán repülőgép-hordozókat és riasztotta az illetékeseket. Ugyanekkor Midway radarja jelezte 160 km-es távolságból a támadó repülőgépeket.

A 16. különleges egység Nagumo repülőgéphordozói felé indult.

A 108 japán repülőgép megtámadta Midwayt. 26 amerikai repülőgép felvette a harcot a támadó japán kötelék ellen, de a sokkal gyorsabb Zérók mindet legyőzték. Az amerikai repülőterek annak ellenére, hogy súlyos károkat szenvedtek, továbbra is működtek. Ezekről a repülőterekről támadásokat indítottak, melyeket a japánok visszavertek.

Nagumo gyanította, hogy ellenséges hadihajók vannak a közelben. A második támadóhullámot visszatartotta, melynek repülőgépeit torpedókkal és páncéltörő bombákkal látta el, hogy ki tudjon védeni egy tengeri támadást. Elrendelte, hogy gyújtóbombákkal és nagy robbanóerejű bombákkal lássák el a repülőgépeket, egy Midway elleni második támadásra. Miközben a személyzet a fegyverzetet cserélte le, megtudta, hogy több amerikai hadihajó közeledik. A fegyverek cseréjét leállította. Kicsit később azt is megtudta, hogy az amerikai egységben repülőgép-hordozó is van. Ez megváltoztatott mindent! A sziget az ott marad, első az anyahajó(k) megsemmisítése. A földi célpontra szánt fegyverzet helyett ismét torpedókat szereltek fel. A fedélzetek tele voltak leszerelt robbanóanyagokkal, üzemanyaggal. Ez később a támadásnál végzetesnek bizonyult. A helyes stratégia az lett volna: támadni azzal ami van, csak gyorsan.

Nagumo támadni akart, de a Midwayről visszatérő repülőgépeknek fogytán volt az üzemanyaga, így ezeknek a repülőgépeknek adott elsőbbséget.

9.30-kor a japán hordozók fedélzetén a visszatért vadászgépek voltak üres tankkal és fegyvertelenül, míg a teli tankkal és fegyverzettel ellátott gépek a hajó hangárjaiban vártak arra, hogy felszálljanak.

Ekkor jelent meg a 16. egység 177 repülőgépe, melyeket a 17. egység 35 repülőgépe követett. Az amerikaiak a támadást nem hangolták össze. A japán Zérók nagy pusztítást vittek végbe a lassú Devastatorok között.

Fájl:USS Yorktown hit-740px.jpg
A USS Yorktownon egy légi torpedó találata után

A japánoknak 102 repülőgépet sikerült felszerelniük. 10.15-kor Nagumo engedélyt adott a repülőgépeknek a felszállásra.

Ekkor 55 Dauntless zuhanóbombázó megtámadta a japán hordozókat. Több bomba eltalálta az Akagit, Kagát, és a Szórjút. 10.25-kor mindhárom hajó lángokban állt. A Hirjú megmaradt repülőgépeivel ellentámadást indított. Néhány zuhanóbombázó jutott el a Yorktownig, de csak egy élte túl a támadást. Három torpedó eltalálta és súlyosan megrongálta az amerikai repülőgép-hordozót. Kiürítették a megdőlt hajót, de mivel stabilizálódott az állapota, a mentőosztagok visszatértek, hogy újra csatarendbe állítsák. Ez nem sikerült. A Hammann rombolót a hordozó mellé rendelték, hogy az esetleges támadásoktól megvédje.

Fájl:Sinking of japanese cruiser Mikuma 6 june 1942.jpg
A Mikuma nem sokkal elsüllyedése előtt

Az Enterpriseról és a Hornetről 40 repülőgép szállt fel. 17.00-kor megtalálták a negyedik japán repülőgép-hordozót, a Hirjút. A japán repülőgépek az első hullámot elkergették, de a második hullám repülőgépei több bombát is dobtak a Hirjúra, amit másnap a saját kísérőhajói süllyesztettek el.

Június 4-én este Fletcher admirális kelet felé fordította hajóit. Másnap, június 5.-én Jamamoto lefújta a Midway elleni inváziót és visszavonult.

Június 6-án az I-168-as japán tengeralattjáró megtorpedózta a sérült Yorktownt és a Hammann rombolót. A Hammann szinte azonnal, a Yorktown másnap, június 7.-én hajnalban elsüllyedt.

Hadtörténészek szerint a túlerőben lévő japán flotta a túl bonyolult haditervnek köszönhette a kudarcát, valamint annak, hogy az egész terv arra volt felépítve, az amerikaiak pontosan az ő terveiknek megfelelően fognak cselekedni.

Következmények

A háború menete a Csendes-óceánon megfordult: Japán innentől kezdve védekezni kényszerült, míg az Egyesült Államok támadott. Az ütközet értékes tapasztalatokhoz juttatta az amerikaiakat a repülőgép-hordozóval zajló bevetésekről.

Térkép

Midway