Ugrás a Főoldalra!

Kronológia

A Weimari Köztársaság

(németül: Weimarer Republik, hivatalosan Deutsches Reich) egy az első világháború után felállt német államalakulat volt, amely ebben a formában 1933-ig állt fent. Nevét arról a Berlintől 240 kilométerre, délnyugatra fekvő városról kapta, ahol a nemzetgyűlés tagjai aláírásukkal elfogadták a versailles-i békeszerződést.

Története

Úgy tervezték, hogy az új köztársaság alkotmányának elkészítésénél a hosszú ideje fennálló demokráciák vívmányait veszik alapul: a Nagy-Britanniában és Franciaországban honos kormányformát, az amerikai mintára történő elnökválasztást, valamint szükség szerint a svájci mintára szervezett népszavazást. Mindezt pedig olyan kifinomultan megfogalmazott eszmékkel támasztották alá, amelyek több mint kifogástalannak tűntek: „a politikai hatalom a néptől származik... minden német egyenlő a törvények előtt... a Birodalom minden lakója teljes körű vallási és lelkiismereti szabadságot élvez”.

Ám ezen törekvéseket beárnyékolta a versailles-i békeszerződés, amelyre a hadsereg és a konzervatív politikusok átokként tekintettek; gyakorlatilag visszautasították mind a megállapodást, mind az azt jóváhagyó köztársaság elfogadását. A Weimarral szemben mutatkozó ellenállás tovább nőtt, amikor a márka mélyrepülésbe kezdett, ami előrevetítette a végzetes pénzromlást, illetve teljesen elértéktelenítette a német valutát. A németek által benyújtott, az adósságok kifizetésének felfüggesztését célzó kérelmet elutasították, sőt a franciák bevonultak a Ruhr-vidékre, amivel tulajdonképpen az ország gazdaságának szívét szakították ki. A pénz elértéktelenedését megszenvedő néptömeg a dühét a Weimari Köztársaság megalkotói ellen fordította, ami főképpen utcai zavargásokban nyilvánult meg.

A szellem ebben az időben virágzott, számtalan német tudós, író ekkor alkotott, azonban a nagy gazdasági világválság és az anarchia aláaknázta az állam tekintélyét. A köztársaság véglegesen az 1933-as választáson bukott meg, amikor is az Adolf Hitler vezette Nemzetiszocialista Német Munkáspárt átvette a hatalmat, létrehozva a Harmadik Birodalmat.

Utóélete

A weimari köztársaság bukásához a baloldali és liberális, progresszív erők sokszor hasonlítják azt, ha egy antikommunista párt a választópolgárok többségének akaratából, az elhatalmasodott korrupció és/vagy az ország hanyatlását előidéző gazdaságpolitika okán leváltja őket a hatalomból. A népnyelv ezt a tevékenységet röviden vejmárkolásnak nevezi, ami Weimar és az ajvékolás szó összevonásából eredeztethető.