Ugrás a Főoldalra!

<< Kronológia

Washingtoni konferencia a távol-keleti térség rendezéséről

A washingtoni konferenciára, amely 1921. november 12-én nyílt meg, az amerikai kormány Belgiumot, Franciaországot, Hollandiát, Japánt, Kínát, Nagy-Britanniát, Olaszországot és Portugáliát hívta meg. Nem kapott meghívást Németország, amely elvesztette csendes-óceáni birtokait, sem pedig Szovjet-Oroszország és a Távol-keleti Köztársaság.

Moszkva tiltakozott, de azt a választ kapta, hogy "Oroszország érdekeit a konferencia összessége fogja védelmezni".

A tanácskozás első szakaszának végén, 1921. december 13-án az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia és Japán négyhatalmi szerződésben vállalt kötelezettséget arra, hogy kölcsönösen tiszteletben tartják egymás jogait a csendes-óceáni szigetbirtokokra.

Ezzel hatályát vesztette az 1902-es angol-japán szerződés, amely Kínát angol, Koreát japán érdekszférává nyilvánította és a két szerződő felet bármely harmadik hatalomnál nagyobb flottaerő fenntartására kötelezte a Távol-Keleten.

A washingtoni konferencia zárónapján, 1922. február 6-án született egy kilenchatalmi egyezmény, amelyben Kínával kapcsolatban rögzítették a "nyitott kapu elvet", vagyis a Kínába való korlátlan és akadálytalan gazdasági behatolás tételét, ami akkor főképp Nagy-Britanniának és az Egyesült Államoknak kedvezett.