Ugrás a Főoldalra!

<< Kronológia

Walther Rathenau német külügyminiszter meggyilkolása

1922. június 24.-én politikai gyilkosság rázta meg Németországot: Walther Rathenau birodalmi külügyminisztert a grunewaldi villájából a külügyminisztériumba vezető úton agyonlőtték a Consul illegális szervezet tagjai. Egy autóból, amely a külügyminiszter kocsiját követte, géppisztollyal tüzet nyitottak rá, egy másik támadó pedig kézigránátot dobott a miniszteri autóba. Rathenau, aki felugrott helyéről, amikor a gyilkosok ráemelték a fegyvert, a helyszínen meghalt.

1919. óta Németországban ez volt a 376. politikai gyilkosság. A tettesek: Erwin Kern szolgálaton kívüli főhadnagy, Ernst Werner Techow diák (ő volt az autó vezetője), és a 25 éves Hermann Fischer mérnök. Techowot június 29.-én letartóztatják, Kernt és Fischert július 17.-én fogja el a rendőrség. Kernt az egyik rendőr lelövi, mire Fischer öngyilkosságot követ el.

Rathenau ellen, mióta 1921-ben újjáépítési miniszter lett, féktelen hecckampány kezdődött, amely a rapallói szerződés (1922. április 10.) végképp elszabadult. Jobboldali radikálisok ráfogták, hogy a bolsvikokkal rokonszenvez, sőt az egyik röpirat a kovetkező gyűlölködő szavakban csúcsosodott ki: "Lőjétek le Walter Rathenaut, ezt az átkozott zsidó disznót!"