Ugrás a Főoldalra!

<< Kronológia

Pu Ji - Mandzukuo császára

Pu Ji (pinjin átírással Pǔyí, más átírással Puji, uralkodói nevén Hsüan -T'ung) (Peking, 1906. február 17. – Peking, 1967. október 17.) Kína 532. és egyben utolsó császára, akit három évesen ültettek trónja, de viszonylag rövid időn belül letaszították a trónról. Később 11 napig újból Kína császára. 1934-től a Japán által irányított bábállam, Mandzsukuo császárává teszik, de nem ő irányított. Látszaturalkodása 1945-ig tartott, mikor is a szovjet hatóságok elfogták. Később börtönben is volt és több megaláztatás is érte. 1967-ben halt meg.

Puyi-Manchukuo.jpg

Mandzukuo császára

A mandzsuk szerették volna visszaültetni Puyit a trónra, és azt akarták, hogy együttműködjön a nyugati nagyhatalmakkal, ami segíthetett volna e cél elérésében. Amikor a japánok 1931-ben megszállták Mandzsúriát, Pu Ji elfogadta az ajánlatukat, hogy legyen az újonnan létrehozott Mandzsukuo állam főbiztosa, majd 1934-ben annak császára lett. Csak látszatra kormányzott, az igazi hatalom a japánok kezében volt és a császárt úgy mond házi őrizetben tartották, egészen amíg a Szovjet Vörös Hadsereg egységei meg nem szállták Mandzsúriát. Puyi egyre inkább követte a buddhizmus tanait és hamarosan vegetáriánus lett, mondván, hogy őseinek és rokonainak transzformációja.

A háború vége után orosz hadifogságba esett és Szovjetunióba vitték, ahol házi őrizetben (átnevelő táborban) tartották. Felesége közvetlenül a háború után meghalt, a börtönben való rossz bánásmód miatt, de ő erről csak három év elteltével értesült. 1950-ben visszatért Kínába. Itt 9 évi börtönre ítélték. Bár 1959-ben amnesztiával szabadult, a kommunista kormány bábja lett, sőt, 1962-ben Mao Zedung parancsára feleségül is vette a párt egyik tagját - ezzel először fordult elő, hogy egy mandzsu uralkodó kínai nőt vett feleségül. Ismét Pekingbe költözött, és egy botanikus kert javítóműhelyében, később pedig a nemzeti könyvtárban dolgozott. Megírta emlékiratait Az utolsó kínai császár voltam címmel. 1967. október 17-én halt meg betegeskedés után Pekingben.