Ugrás a Főoldalra!

<< Kronológia

I. Sándor Jugoszláv király meggyilkolása Marseille-ben

I. Sándor (Cetinje, Montenegró, 1888. december 16. – Marseille, Franciaország, 1934. október 9.), a Szerbek, Horvátok és Szlovének királya, 1929-től Jugoszlávia első királya. A Karagyorgyevics-ház (szerbül Карађорђевић, illetőleg Karađorđević) tagja.

Fájl:Coat of arms of the Kingdom of Yugoslavia.svg Fájl:Kralj aleksandar1.jpg

Halála

A király utolsó napja a következőképpen zajlott: „1934. október 9-én, kedden, egy borongós, de még enyhe őszi napon, francia időszámítás szerint délután négy órakor Marseille külső kikötőjében, a Quai des Belges (Belga rakpart) mentén lehorgonyzott a »Dubrovnik« jugoszláv hadihajó. Előző nap, hétfő este indult el Splitből, fedélzetén Sándor jugoszláv királlyal, Jevtić külügyminiszterrel és kíséretükkel. Mária királyné vihartól félve visszatért Belgrádba, és másnap délután három óra tájban ért vonaton Dijonba, hogy ott Párizsba tartó férjét bevárja. Ugyanabban az időpontban, amikor a partvédelmi ágyúk 21 üdvlövése felhangzott, a hajó fedélzetén továbbították a királynak a jugoszláv kémelhárító szolgálat üzenetét: rosszullétre hivatkozva kerülje el a partraszállást, mert hírek érkeztek egy ellene készülő merényletről, a kikötőben és a városban pedig nagy a rendetlenség, nem tettek megfelelő biztonsági intézkedéseket. [...] Sándor király nehéz szívvel határozott az előre megállapított program betartása mellett. Állítólag megjegyezte: »Ha ezt megúszom, száz évet élek!

Sándor királyt a VMRO egyik tagja, Vlado Chernozemski gyilkolta meg Marseille-ben, Franciaországban. Ő volt a legjobb harcosa ennek a szervezetnek, hiszen több mint 15 a szerb rendőrséggel vívott fegyveres összetűzésben vett részt és rendkívül jó lövő hírében állt.

Sándor király marseille-i látogatásakor éppen a város utcáin parádézott, amikor Chernozemski egyszerűen odalépett az autójához és agyonlőtte. A francia rendőrök pánikba estek a merénylet láttán és elkezdtek össze-vissza lövöldözni, melynek következtében további 9 ember vesztette életét, köztük a francia külügyminiszter, Louis Barthou. Chernozemskit a francia rendőrök a helyszínen elfogták és azonnyomban lekaszabolták a kardjukkal.
Ante Pavelićet másodjára is halálra ítélték a merénylet után, ezúttal a francia bíróság által. Az usztasa mozgalom azonban továbbra is folytatta terrorista akciók végrehajtását 1941-ig.

 

Sándor Jugoszláv király fogadása Marseilleben

forrás: http://magyarazat.info / Wiki