Ugrás a Főoldalra!

<< Kronológia

Német-Olasz egyezmény

1936. okt.25.. Német-olasz egyezmény, létrejön a Berlin-Róma tengely, igy megpecsételődik Ausztria sorsa. Ezt 1939.májusában megerősitették (acélpaktum).

1936 végére az irányitást átvette a két fasiszta állam, Olaszorszég és Németország, amire Anglia és Franciaország engedékenységgel reagált, de ez volt a legrosszabb, amit tehettek, mert igy Jugoszlávia és Románia a Berlin-Róma tengely felé mozdult. Chamberlain egyezkedni kezdett és elismerte Olaszország jogát Gibraltár felett.

Berlin-Róma tengely

Olaszország elégedetlen volt a versailles-i békerendszerrel. Mussolini célja a földközi-tengeri hegemónia megszerzése és egy afrikai gyarmatbirodalom kiépítése volt. 1933-1934-ben Olaszország még elsősorban Németországtól tartott, Mussolini nem nézte jó szemmel az Anschluss-törekvéseket. 1935 októberében Olaszország megtámadta Etiópiát. Hitler teljes diplomáciai-politikai szolidaritásával segítette az agressziót. Cserébe viszont Mussolini "felhatalmazást" adott Németországnak a status quo megszegésére, a német csapatok 1936 márciusában bevonultak a Rajna-vidékre. 1936. október 23-án Neurath német és Ciano olasz külügyminiszter Berlinben egyezményt írt alá. "A Berlin-Róma ív nem egy választóvonal, hanem egy tengely, amely körül Európa többi államai csoportosulhatnak" - mondotta Mussolini. Hitler ezzel szabad kezet kapott Mussolinitól az Anschlussra.