Ugrás a Főoldalra!

Kronológia

Szovjet támadás Finnország ellen


1939. November 30. A Szovjet hadsereg északon támadást indít Finnország ellen, hadüzenet nélkül. Az oroszok arra számítanak, hogy a hideg téli viszonyokhoz szokott katonáik legyőzik könnyedén a finneket.
1939- ben, a balti államok bekebelezése után Sztálin Finnországtól is területeket követelt, főleg a Karéliai- földnyelven, valamint a Finn- öböl partján, Suursaari és Kovisto környékén. A követelések ürügye Leningrád biztonságának megnövelése volt


A szovjet - finn határ akkoriban Leningrádtól 30 km- re húzódott, erre hivatkotnak majd a csehek is amikor Pozsonytól délre még három falúra ráteszik a kezüket. Hihetetlenül aljas indok, a csehektől is.

Az igaz ok, hogy megszerezzék a Finn- öböl partján fekvő támaszpontokat az egész Európa elleni szovjet támadáshoz. A szovjetek más, nagyobb kiterjedésű, de jóval északabbra fekvő területeket kináltak cserébe. Ezzel fel kellett volna adniuk a finneknek a Mannerheim vonalat, ezért igyekeztek elhúzni a tárgyalásokat, és végül is nem irták alá a területi engedményekről szóló okmányokat. Sztálin Hitlernek a Csehek ellen alkalmazott trükkjét akarta bevetni a finnek ellen.
Sztálint feldühítette a finn visszautasitás, és parancsot adott Finnország megtámadására. Már csak egy alkalmas ok hiányzott. Ha eddig valakinek kétsége lehetett arról, hogy helyes volt Magyarországnak belépnie a Szovjetunió elleni háborúba.

1939. november 29 - 30. Tüzérségi gránátok esnek Mainila falura, és megölnek néhány szovjet katonát. A szovjetek a finneket okolják a gránátok kilövésével, és e határincidens ürügyén megtámadják Finnországot. Sztálinnak még eredeti ötlete sincs, a németeket utánozza. A finn tüzérség nem lőhette ki a gránátokat, Mainila ugyanis kívül esett a térségben található finn tüzérség lőtávolságán.
Bombázzák Helsinki- t 91 halott , épp ilyen jellegú akció volt a a Kassa elleni bombázás. ( NKVD-s orosz gépek hajtották végre.)

Forrás: freedom.hu