Ugrás a Főoldalra!

Kronológia

Az el-alameini csaták

 

1942. Október 23.-án hatalmas tüzérségi tűz mellett megkezdődött az el-alameini csata. A szövetséges kiegészítő támadás nem hozta meg a várt sikereket (nem vonta el a az ellenséget a főerők irányából), így Montgomery 26-án páncélosokkal erősítette meg csapásmérő egységeit. Ekkor már ismét Rommel a parancsnok, mivel Stumme tábornok szívrohamban meghalt. Montgomery egy hét alatt felőrölte az ellenséges sereg legnagyobb részét, mindössze 35 páncélosuk maradt. A szövetségesek két folyosót nyitottak a német-olasz vonalakon. Rommel már visszavonult volna, de Hitler ezt nem engedte meg, így maradék páncélosait az északi rés biztosítására használta fel. Montgomery az ULTRA segítségével értesült erről, és páncélosai zömét a déli átjáróba vezényelte a gyalogsággal együtt. A szövetséges 7. és 10. hadosztály szétverte az olasz Ariete páncéloshadosztályt, és hátbatámadta a németeket.

Rommel mentve serege maradványait, Hitler parancsával ellentétben megkezdte csapatai rendezett visszavonását. A visszaút visszavonulás volt, és nem fejvesztett menekülés. Az Afrika Korps folyamatosan vonult vissza kemény utóvédharcokat folytatva, miközben ki volt téve a RAF támadásainak.

Montgomery a visszavonuló ellenfelet nem üldözte nagy iramban, nem akarta kockára tenni nehezen megszerzett győzelmeit. A szövetségesek körülbelül 13 ezer embert veszítettek, és 500 páncélosuk vált harcképtelenné. A tengelyhatalmak vesztesége 4-5 ezer katona volt.

Befejezés

Rommel visszavonulása közben a Fáklya hadművelet keretében november 8-án a szövetségesek partra szálltak Tunéziában, ezáltal kétfrontos harcra kényszerítve a tengelyhatalmi erőket, melyek számottevő sikereket nem tudtak elérni ezen a hadszíntéren. Végül a tengelyhatalmak ellenállása 1943. május 6-án végleg összeomlott ezen a hadszíntéren, és körülbelül 250 ezren letették a fegyvert a szövetségesek előtt Tunéziában.

Forrás: http://www.szentesinfo.hu/