Atomtámadás Nagaszaki ellen1945. augusztus 9.

Nagaszaki

A Japánban található Hirosima és Nagaszaki bombázása a második világháborút lezáró katonai művelet volt 1945-ben. A bombázást az amerikai erők hajtották végre, és mindmáig ez a két eset az egyedüli példa nukleáris fegyverek háborús alkalmazására.

 

1945 augusztusára a szövetségesek Manhattan terve már túl volt az atombomba kifejlesztésén és tesztelésén, és az amerikai légierő 509. összetett csoportja már rendelkezett olyan, a Silverplate fedőnév alatt felkészített B–29-esekkel, amelyek képesek voltak azt el is juttatni a Mariana-szigeteki Tinianról Japánig. Mivel Japán nem reagált, ezért Harry S. Truman amerikai elnök elrendelte a bombázást.

Mission map for the bombings of Hiroshima and Nagasaki, August 6 and August 9, 1945. Scale is not consistent due to curvature of Earth. Angles and locations are approximate. Kokura included because it was original target for August 9 but weather obscured visibility and so Nagasaki was chosen as backup. Based on File:Japan_large_full.svg and this Department of Energy map. archivált másolat a Wayback Machine-ben (archiválva 2010. november 22. dátumon) Created in Inkscape.

A bombázók utvonala