Ugrás a Főoldalra!

Hadműveletek

A Dél-erdélyi hadjárat csatái
Temesvári csata · Aradi csata · Pankotai csata · Tordai csata · Ópálosi csata


Az ópálosi csata 1944. szeptember 14–19. között zajlott az Arad megyei Ópálos térségében. A csatában a román–szovjet csapatok kerekedett felül, aminek az lett a következménye, hogy a magyarok kénytelenek voltak feladni Aradot és kivonulni a dél-erdélyi területekről.

A csata

A Maros völgyében előrenyomuló román–szovjet csapatok Ópálos térségében a magyar csapatokba ütköztek, akik a településtől nyugatra bekerítő hadműveletet kíséreltek meg a román csapatok jobb szárnya ellen szeptember 14-én. A magyar csapatok célja az volt, hogy Ópálosnál a településtől északra lévő erdőre támaszkodva lezárják a Maros völgyét a szovjetek elől. A magyarok első rohamát, amelyben két gyalogos zászlóalj vett részt harckocsik támogatásával, a románok visszaverték, súlyos veszteséget okoztak a magyaroknak. Ezután a magyarok öt másik támadást is intéztek a románok ellen, de sorra visszaverték őket. Végül a támadásokban kimerült magyar állásokat aznap este a románok tűz alá vették, nagy veszteségeket okozva nekik. A magyarok ebben a támadásban 18 harckocsit és 3 páncélozott harcjárművet veszítettek el.

A következő nap, 15-én a magyarok erős tüzérségi előkészítés után összpontosított támadást indítottak az 1. zászlóalj ellen, amelyet visszavonulásra kényszerítettek és a románok csak Gyorok térségében tudták megállítani az előrenyomulást. Szeptember 16-án azonban a románok tűzérségi előkészítés nélkül meglepetésszerű támadást intézek a magyarok ellen, feladásra kényszerítve őket az előző nap elfoglalt területeket.

A harcok hevességüket szeptember 17-én érték el, amikor a magyar hadvezetés az összes lehetséges haderőt bevetette. 45 perces tűzérségi előkészítés után a magyaroknak sikerült áttörni a román vonalat a Béga egyik mellékfolyójától északra, itt azonban beleütköztek az 53. Kadét hadosztályba, amely feltartóztatta a magyarokat. Időközben a szovjet páncélosok meglepték a magyarokat, a 32. gépesített gyalogos zászlóalj megérkezett a térségbe és a közös román–szovjet ellentámadás szeptember 19-e reggelére visszavonulásra késztette a magyarokat, ezzel lezárta a csatát.

Konfliktus
II. világháború
Időpont
1944. szeptember 14–19.
Helyszín
Ópálos és környéke Arad megyében
Eredmény
román–szovjet győzelem

Szembenálló felek

Flag of Romania.png Román Királyság
Flag of the Soviet Union 1923.svg Szovjetunió
Flag of Hungary 1940.svg Magyar Királyság

Parancsnokok

Flag of Romania.png Alexandru Petrescu

Szembenálló erők

Románok:
4 gyalogos zászlóalj
1 tűzér zászlóalj
Szovjetek:
1 tűzér zászlóalj
1. Páncélos hadosztály
6. Tartalék gyalogos hadosztály

Veszteségek

377 fő (csak románok)
1287 fő, 23 páncélozott harcjármű (román becslés)