Ugrás a Főoldalra!

Hadműveletek>>

A Pegazus hadművelet

A szövetségesek által végrehajtott evakuálási hadművelet volt a II. világháborúban. Fő célja az arnhemi csata alatt a Rajna túlpartján rekedt brit ejtőernyősök átmenekítése. A feladatot a 101. Légiszállítású Hadosztály 506. Légiszállítású ezred 2. százada, az Easy század hajtotta végre.

Előzmény


Bővebben: Market Garden hadművelet

A II. világháború legnagyobb, legmerészebb ejtőernyős hadművelete volt a Normandiai partraszállás után. Célja Hollandia nyugati részének elfoglalása volt. Ez lehetővé tette volna a szövetségesek számára a Ruhr-vidék bekerítését. A hadműveletet a brit Bernard Montgomery tábornagy készítette.

A terveket gyorsan, alig két hét alatt készítették el, valamint nem vették figyelembe a hírszerzési jelentéseket, a földet érési zónákat messze jelölték ki a célpontoktól. Ezért a hadművelet kudarcba fulladt.

Lásd még: Arnhemi csata

Az arnhemi csata a Market Garden hadművelet legfontosabb ütközete volt a terv sikeres végkimenetel szempontjából. Az angol, lengyel és német egységek 1944. szeptember 17. és szeptember 25. között harcoltak a városért valamint annak környékéért. A cél legalább az egyik Rajna híd megszerzése és biztosítása volt, amellyel utat nyitottak volna a brit XXX. hadtest továbbnyomulásának a Ruhr-vidék felé.

A Market Garden hadműveleti tervének összeomlása után szükségessé vált az Arnhemben és környékén rekedt katonák evakulása.

Hadművelet

Hadművelet leírása

A hadművelet október 22-én 23:00-kor kezdődött. Az Easy század és a Kanadai Királyi Műszaki egység emberei 23 rohamcsónakon szelték át a Rajnát.

A bal és a jobb szárnyat 8-8 emberből álló, középen a századparancsnok, Leo Jack Heaps hadnagy vezetése alatt még egy egység alkotta.

A művelet közel 1 órán át tartott, mely során több alkalommal fordultak a két part között.

Művelet eredménye

Az akció teljes sikerrel végződött. 140 embert hoztak át sértetlenül, beleértve Gerald Lathbury dandártábornokot is.

Művelet után

1944. szeptember 24.-én James M. Gavin tábornok kidolgozta a Berlin hadműveletet, a Szövetséges katonák Arnhemből való kivonására. Ezzel sikerült közel 2000 szövetséges katonát kimenekíteni a tűzvonalból. A Market Garden sikertelensége nyomán az európai hadszíntéren a háború áthúzódott az 1945-ös évre