Ugrás a Főoldalra!

Hadműveletek>>

A tarawai csata

1943. november 20-a és 23-a között zajlott, az akkoriban japán megszállás alatt álló Tarawa-atollon. Az amerikaiak megpróbálták elfoglalni a szigetet, de a japánok jól felkészültek a harcra és döbbenetesen nagy veszteségeket okoztak az ellenségnek.

Fájl:Tarawa.jpg

Az előkészületek

A japánok erőik zömét a Betio-szigeten összpontosították.Több mint 100 géppuskafészket valamint számos bunkert és lövészárkot építettek ki és 40 nehéztüzérségi löveget helyeztek el talajba robbantott üregekben.Az amerikaiak hiába lövették hadihajóik agyúival órákig a szigetet, az előbb említett építményekben nem okoztak nagyobb károkat.

A csata [szerkesztés]November 20-án az amerikai 2.tengerészgyalogos-hadosztály megindította a partrasszállást. A japánok puskáikkal, gépfegyvereikkel valamint tüzérségi ágyúikkal és lövegeikkel folyamatosan lőtték a partrasszálló egységeket. Iszonyatos mészárlás kezdődött,a japán lövészek sorra lőték az amerikai katonákat.A zátonyok is akadályozták a támadókat mert sok kétéltű jármű fennakadt rajtuk így az ellenség könnyen kilőhette őket. A rádiókapcsolat is megszakadt az amerikai között ami még jobban megnehezíttette a dolgukat. Rengeteg támadót öltek vagy sebessítettek meg a japánok aznap. Akiknek sikerült előretörni azokra szintén kemény harc várt a sziget belsejében. Két nap múlva, november 23-án mégis az amerikaiaké volt az egész sziget. Ez részben annak volt köszönhető hogy a japán parancsnokot, Sibaszakit a második csatanapon megölték. De hatalmas árat fizettek érte, majdnem ezer emberük meghalt és kétszer ennyien megsérültek. A japánok 4500 emberéből csak 17 katona adta meg magát élve.

A csata következményei

Az amerikaiak ezután már óvatosabbak voltak és megpróbálták elkerülni az ilyen nagy veszteségeket. De a japán ellenállás egyre erősebb lett és az amerikaiaknak a későbbiek folyamán is könyörtelen és véres csatákat kellett megvívniuk, mint a peleleu-i csata,az ivo dzsima-i csata és az okinava-i csata.