Ugrás a Főoldalra!

Hadműveletek>>

Az 1941-es thermopülai csata

A Görögország elleni invázió része volt. A csatát a németek nyerték, ennek következményeként az utolsó szövetséges csapatok is elhagyták a görög szárazföldet is áthajóztak Kréta szigetére.

A csata

A német csapatok Görögországot április 6-án támadták meg. A szövetségesek természetesen a görögök segítségére siettek, de miután Bulgária is megtámadta Görögországot, az ország sorsa megpecsételődött. A német-olasz-bolgár csapatok gyors ütemben haladtak előre és hamarosan ostrom alá vették Athént.

A szövetséges csapatok kénytelenek voltak visszavonulni a németek elől egészen a Thermopülai-szorosig. Itt azonban az ausztrál - új-zélandi csapatok megkísérelték tartani a szorost, amíg a sereg többi részét evakuálják Kréta szigetére. Bernard Freyberg tábornok kiadta a parancsot a csatára való felkészülésre, majd a hadtestek elfoglalták állásaikat. A német támadás április 24-én indult. A szövetségesek megsemmisítettek 15 német harckocsit, de nem tudtak hosszú ideig ellenállni a Wehrmacht rohamának. Az ausztrál-új-zélandi csapatok április 25-én visszavonulásba kezdtek és elérték sikeresen a tengerpartot, ahonnan evakuálták őket.

Fájl:Bundesarchiv Bild 146-1989-023-12, Griechenland, Bau einer Behelfsbrücke.jpg