Ugrás a Főoldalra!

A lakihegyi szivarantenna átadása

1933. december 2-án Gömbös Gyula miniszterelnök beszédével - melyet stílusosan azonmód az éterbe röpítettek - átadták a világ akkori legnagyobb fémszerkezetű építményét, a lakihegyi szivar alakú antifading rádióantennát. Maga az állomásépület - és egy korábbi T-alakú huzalantenna - öt évvel korábban ugyan már elkészült, a rádiózás hőskorának adásait akkor már évek óta sugározták Lakihegyről.

Az antifading antenna az amerikai Blow-Knox technológiával, a Standard Villamossági Rt.-nél készült, és a MÁVAG szakemberei építették fel 1932-1933-ban. Az úgynevezett antifading antennarendszer egy olyan fizikai jelenégből adódó hibát volt hivatott kiküszöbölni, mellyel a rádiózás hőskora óta szembesültek a szakemberek. A 100 kW-os, vagy annál nagyobb adóberendezések sajátossága volt a fading. Ennek a jelenségnek a lényege, hogy az antennák nem csak vízszintesen, hanem a tér minden irányába sugározzák a jeleket. Ezeknek a jeleknek egy része azonban az ionoszféráról visszaverődik a földfelszínhez visszatérve a többi jellel hol hol kivonódnak, hol összeadódnak. Ez a jelenség csak este, naplemente után jelentkezik, és csak az antennától számított bizonyos hatókörön túl.

Ezzel nem torzult az adás

A fading - még ha a nevét nem is ismerik - a rádióhallgatók számára sem ismeretlen jelenség: ennek hatására ugyanis a hangok hol elhalkulnak, hol felerősödnek s egyidejűleg torzulnak is. Az új antennatoronytól azt várták, hogy az úgynevezett fadinghatár - a toronytól számított azon távolság, ahol már érződik a fadingjelenség - minél inkább kitolódjon. Ennek a várakozásnak a torony meg is felelt, mint Dósa György mérnök, a postamúzeum 2003-2004. évi évkönyvében írja: a fadinghatár sík terepen 175-ről 256 kilométerre tolódott ki. A torony jellegzetes szivaralakját is ezért kapta: a fadingjelenséget kiküszöbölendő ilyen "hasas", és nem mellesleg statikailag is biztonságos az építmény.

A torony a maga 284+30 méteres magasságával (a magasság miértjéről később szólunk részletesen) a mai napig a világ legmagasabb Blow-Knox-tornya. Akkoriban a világ legmagasabb fémszerkezetű építménye volt, sőt, Közép-Európában minden épületek legmagasabbika. A gyártást végző Standard Villamossági Rt. olyannyira büszke volt - joggal - alkotására, hogy néhány évre bekerült a logójukba is, és ami minden bizonnyal valamennyiünknek ismerős: a felszabadulás után egészen a 2000-es évek elejéig a Magyar Rádió jellegzetes szimbólumként szerepelt az MR felirat mögött az emblémán.

Az 1933 nyarán kezdődő építés is szolgált néhány érdekességgel: a munkásoknak egy külön liftet építettek, mivel a toronyra való felmászás és a lejövetel túlságosan időigényesnek bizonyult. A torony közepe - a szivar "hasa" a maga 14 méterével szélesnek bizonyult a liftnek, ezért egy darugémet alkalmaztak a felvonón, hogy azt kikerülje. A próbaadás 1933 november 8-án történt, és kevesebb, mint egy hónap múlva kezdődött az éles műsorsugárzás.

forrás: origo.hu