Ugrás a Főoldalra!

Amerikai Haditengerészet a 2. világháborúban
(USS Navy)

 

Története

Kialakulása

„ Meghatározó tengerészeti erők nélkül semmi véglegeset nem hozhatunk létre. ”


– George WashingtonA Szt. Vincent-foki csatáról készült festmény az amerikai függetlenségi háború egyik korai fegyvertényét ábrázolja.Az amerikai függetlenségi háború korai szakaszában egy hivatalos haditengerészet megalapítása számos vitát vetett fel a kontinentális kongresszus tagjai között. A kezdeményezés támogatói azzal érveltek, hogy egy haditengerészet védeni tudná a kereskedelmi útvonalakat és a partvidéket, továbbá hasznos lehet ha harmadik országtól kérnek segítséget. Az ellenzők véleménye szerint azonban nevetséges szembeszállni a brit királyi haditengerészettel, az akkori világ legerősebb tengeri nagyhatalmával.

George Washington hét tengerjáró cirkáló építését rendelte el, amelyek célja a brit tengeri utánpótlási vonalak megzavarása és a sikeresen elfogott teherszállító hajók zsákmányolása volt. Ezekről a sikerekről a Kongresszus előtt is beszámolt, amivel gyakorlatilag véget is vetett a haditengerészet körüli vitáknak, miszerint nem kellene a briteket egy haditengerészet létrehozásával "provokálni". A Washington által zsákmányolt hajók valamivel lényegesebb provokációnak tűnhettek, mint egy hadtengerészetet érintő elméleti vita.

Miközben a kongresszusi viták folytak, hír érkezett arról, hogy két felfegyverezetlen brit ellátóhajó tart kíséret nélkül Angliából Québec felé. Terv született arról, hogy a hajókat elfogják - ám a hadihajóknak nem a Kongresszus, hanem az egyes tagállamok tulajdonába kellett tartozniuk. Egy további haditerv szerint másik két hajó már a Kongresszus irányítása alatt fogná el a brit utánpótlást. Az akciót 1775. október 13-án hajtották végre, amikor is Washington kijelentette, három felfegyverzett szkúnernek adott engedélyt arra, hogy Massachusetts partjainál bármilyen brit utánpótlást szállító hajót elfogjanak. Miután mindhárom hajó már kontinentális irányítás alatt volt, könnyebben megszületett az a döntés, hogy a további két kongresszusi hajóval bővítsék a ki a flottillát. Az október 13-án meghozott határozat emlékére nevezték ki később ezt a napot az amerikai haditengerészet hivatalos születésnapjának.

A kontinentális haditengerészet felemás sikereket ért el. Bár győztesen került ki számos összecsapásból és támadta meg a brit utánpótlást szállító teherhajókat, ugyanakkor 24 hajót vesztett, és volt idő, amikor összesen csak két hajót tartott aktív szolgálatban. A függetlenségi háború után a Kongresszust az új ország nyugati határainak biztosítása foglalkoztatta. Ebben a kontextusban nem tartotta érdemesnek egy készenlétben álló haditengerészet fenntartását, mivel az sokba került és nyugaton csak korlátozott hasznát vehették.

Újraalapításától a polgárháborúig

„ Tengerészéti hatalommá kell válnuk, ha továbbra is kereskedni szeretnénk. ”


– Thomas Jefferson

Az 1812-es brit–amerikai háborúban csapott össze a USS Constitution és HMS GuerriereAz ifjú Egyesült Államok közel egy évtizedig nem rendelkezett haditengerészettel, ezért a kereskedelmi flottáját számos kalóztámadás érte. 1790. és az első haditengerészeti egység 1797-es vízrebocsájtása közben eltelt időszakban Amerika egyetlen fegyveres tengeri jelenlétét a U.S. Revenue Cutter Service vám- és pénzügyőrség hajói adták. A USRCS volt a parti őrség előszervezete. Bár kutterei felvették a harcot a kalózok ellen, a kalózkodás mértéke messze meghaladta az USRCS képességeit, ezért a Kongresszus 1794. március 27-én elrendelte hat fregatt építését. Ez az első hat fregattból álló haderő számít a mai haditengerészet ősének: a USS United States, a USS Constellation, a USS Constitution, a USS Chesapeake, a USS Congress és a USS President.

A hadüzenet nélküli, franciák elleni 1798–1800 közötti kalózháborút követően az amerikai haditengerészet az 1812-es brit–amerikai háború számos csatájában vett részt, amely során a kéthajós párbajokban számos esetben győzedelmeskedett. A US Navy elkergette a Royal Navy-t a Nagy-tavak és Champlain-tó vidékéről, ezáltal megakadályozva, hogy ezek a háború alatt brit irányítás alá kerüljenek. Mindezek ellenére azonban a US Navy nem tudta megakadályozni a brit flotta amerikai kikötők elleni blokádját és a brit szárazföldi erők partraszállítását. A háború után az amerikai haditengerészet ismét a kereskedelmi hajózás védelmének szentelte figyelmét és egységeket küldött a Karib-tenger, a Földközi-tenger, Dél-Amerika, Afrika és a Csendes-óceán területeire.

A mexikói–amerikai háború során a US Navy blokád alá vette a mexikói kikötőket, a Kaliforniai-öbölben zsákmányul ejtette vagy felgyújtotta a mexikói flottát, és elfoglalta a Baja California összes jelentősebb városát. 1846-1848 között a haditengerészet Robert Stockton ellentengernagy vezetése alatt bevette Kaliforniát. Az amerikai haderők első nagyméretű partraszállására a mexikói Veracruznál került sor, amikor egy nap alatt 12 000 katonát és azok felszerelését vitték a partra. Amikor Veracruz ostromához nagyobb ágyúkra volt szükség, akkor a Navy önkéntesei szálltak partra a hajóágyúkkal és álltak be tüzérnek addig, amíg a város megadta magát. A sikeres veracruzi patraszállás és ostrom eredményeként megnyílt az út Mexikóváros elfoglalása és így a háború vége előtt. Az amerikai haditengerészet az USA külpolitikájának akkor vált részévé, amikor 1854-ben Matthew Calbraith Perry sorhajókapitány rávette az addig zárt Japánt a Kanagavai Egyezmény megkötésére és az ország nyugati megnyitására.

A tengeri hadviselés jelentős szerephez jutott az amerikai polgárháború során. Az északiak komoly előnyt élveztek a konföderációs hadihajókkal szemben. Az uniós blokád gyakorlatilag az egész háború alatt béklyóban tartotta a déli államokat. A két amerikai haditengerészet a tengeri hadviselés új fejezetét nyitotta meg, amikor mindketten páncélos hajókat vetettek be. Az 1862-es Hampton Roads-i csatában a USS Monitor és a CSS Virginia gőzmeghajtású páncélos csapott össze. A háború után azonban az amerikai haditengerészet flottája a nemtörődömség miatt lassan elavult.

20. század

„ A hajónk a bástyánk. ”


– Woodrow WilsonColumbia, az Egyesült Államok megszemélyesítője, csatahajó formájú kalapot visel "világhatalom" felirattal a Puck magazin 1901. április 6-ai címlapjának karikatúráján.Az 1880-as években beindított modernizációs program eredményeként az amerikai haditengerészet elérte Nagy-Britannia és Németország flottáinak színvonalát. 1907-ben a US Navy legtöbb csatahajója számos ellátóhajóval együtt Nagy fehér flotta néven egy 14 hónapos világkörüli útra indult, hogy Theodore Roosevelt elnök parancsát követve ily módon demonstrálja a haditengerészet egész világra kiterjedő hadviselési képességét.

A USS Arizona a Pearl Harbor-i csatában süllyedt elAz első világháború alatt a haditengerészetnek nem voltak különösebb kihívásai, és a második világháború előestéjére jelentős méretűvé és erejűvé nőtte ki magát. Bár végül is kudarccal zárult, de Japán ezt a stratégiai fenyegetést próbálta meg felszámolni a Pearl Harbor-i rajtaütéssel. Amerika hadba szállását követően a haditengerészetre a kétfrontos háború nehézségei hárultak. A csendes-óceáni hadszíntéren a szigetről szigetre ugrás taktikájának sikeréhez is elengedhetetlen volt. A Navy számos jelentős csatát vívott meg, többek között a korall-tengeri csatát, a midwayi csatát, a leyte-öbölbeli csatát és az okinawai csatát. 1943-ra az amerikai haditengerészet mérete meghaladta a második világháború összes többi résztvevőjének együttesét. A háború 1945-ös végére az USA több száz új hajót vett fel a flottájába, így többek között 18 repülőgép-hordozót és 8 csatahajót. Az 1000 tonna vízkiszorításnál nagyobb hajók több mint 70 százaléka a US Navy kötelékébe tartozott. A hidegháború során egyre nőtt egy Szovjetunió elleni fegyveres konfliktus lehetősége, ezért a US Navy folytatta a technológiai fejlesztéseket: új fegyverrendszereket, hajókat és repülőgépeket tervezetett és építtetett. A tengerészeti hadviselés doktrinája a hordozók köré épült.

forás: Wiki

Hadihajók - Tengeralattjárók -

 


USS Alabama (BB 60)

Kép

Sebesség: 27,5csomó (50,93km/h)

Személyzet:  1793fő 

Hatótávolság:  27360km

Hossz: 207,26m

Szélesség:  32,91m

Fegyverzet:

-9db 406mm löveg

-38db 127mm löveg

-28db 28mm légvédelmi löveg

-24db 40mm légvédelmi löveg

-3db repülőgép

Páncélzat:

 

fedélzet 38,1 mm, övpáncél 304 mm, barbetták 282-432 mm, lövegtornyok 450 mm

 

USS Arizona (BB 39)

Kép

Sebesség: 21csomó (38,9km/h)

Személyzet:  1178fő 

Hatótávolság: 14360km

Hossz: 185,36m

Szélesség: 29,6m

Fegyverzet:

-12db 366mm löveg

-22db 127mm löveg

Páncélzat:

övpáncél 344mm-től 203mm-ig, lövegtornyok 450mm-től 229mm-ig

 

USS Avenger 

Kép 

Sebesség: 16,5csomó (km/h)

Személyzet: 555fő 

Hatótávolság: 4500km

Hossz: 141,73m

Szélesség: 21,18m

Fegyverzet:

-3db 102mm-es ágyú

-16db 20mm légvédelmi gépágyú

-15db repülőgép

Páncélzat: nincs

 

USS Bogue

Kép

Sebesség: 16,5csomó (km/h)

Személyzet: 908 fő 

Hatótávolság: 34300 km

Hossz: 151,08m

Szélesség: 21,17m

Fegyverzet:

-2db 127mm ágyú

-16db 40mm légvédelmi gépágyú

-20db 20mm légvédelmi gépágyú

-21db repülőgép

Páncélzat: nincs

 

USS Enterprise

Kép

 

Sebesség: 37,5 csomó (69,45km/h)

Személyzet: 2702fő

Hatótávolság: 21 600km

Hossz: 246,58m

Szélesség: 26,2m

Fegyverzet:

-8 db 12,7 cm-es ágyú

-16 db 28 mm-es légvédelmi gépágyú

-16 db 12,7 mm-es légvédelmi gépágyú

-90-100 db repülőgép

Páncélzat: övpáncél 102 mm, fedélzet 37,5 mm, válaszfalak 102 mm

 

USS Essex

Kép

 

Sebesség: 32,7csomó (60,56km/h)

Személyzet: 2687fő

Hatótávolság: 26 600km

Hossz: 265,8m

Szélesség: 29,2m

Fegyverzet:

-12 db 12,7 cm-es légvédelmi ágyú

-91 repülőgép

Páncélzat: övpáncél és a hangárfedélzet 102 mm - 62,5 mm

 

USS Gambier Bay

Kép

Sebesség: 19csomó (35,18km/h)

Személyzet:  861fő 

Hatótávolság: 18360km

Hossz: 155,8m

Szélesség: 32,7m

Fegyverzet:

-1db 127mm löveg

-16db 40mm löveg

-27db repülőgép

Páncélzat: övpáncél 50mm

 

USS Hornet

Kép

Sebesség: 32,5csomó (60,2km/h)

Személyzet: 2700fő 

Hatótávolság: 23150km

Hossz: 246,74m

Szélesség: 29,12m

Fegyverzet:

-8db 12,7cm ágyú

-16db 28mm légvédelmi gépágyú

-24db 12,7mm légvédelmi gépágyú

-100db repülőgép

Páncélzat: övpáncél 102mm, fedélzet 37,5mm, válaszfalak 102mm

 

USS Idaho (BB 42)

Kép

Sebesség: 22csomó (km/h)

Személyzet: 1443fő 

Hatótávolság:  km

Hossz: 190,15m

Szélesség: 32,42m

Fegyverzet:

-12db 356mm ágyú

-12db 127mm ágyú

Páncélzat: övpáncél 203-347mm, lövegtornyok, barbetták 114-334mm, fedélzet 89mm

 

USS Indiana (BB 58)

Kép

Története

Sebesség: 27,5 csomó ( 50,93km/h)

Személyzet: 1793fő 

Hatótávolság: 27000km

Hossz: 207,2m

Szélesség: 32,9m

Fegyverzet:

-9db 406mm löveg

-20db 127mm löveg

Páncélzat: övpáncél 309mm, barbetták 282-432mm, lövegtornyok 457mm

 

Intrepid

Kép

Sebesség: 33csomó (km/h)

Személyzet: 2600-2900fő 

Hatótávolság: 250000km

Hossz: 266,9m

Szélesség: 28,35m

Fegyverzet:

-12db 127mm légvédelmi ágyú

-32db 40mm légvédelmi gépágyú

-46db 20mm légvédelmi gépágyú

-80-100db repülőgép

Páncélzat: övpáncél és hangárfedélzet 62,5-102mm

 

Iova

Kép

Sebesség: 32,5csomó (60,2km/h)

Személyzet: 1921fő 

Hatótávolság: 27000km

Hossz: 270,8m

Szélesség: 33,7m

Fegyverzet:

-9db 406mm ágyú

-20db 127mm légvédelmi gépágyú

-80db 40mm légvédelmi gépágyú

-60db 20mm légvédelmi gépágyú

-3db repülőgép

Páncélzat: övpáncél  302-152mm, fedélzet 152mm, lövegtornyok 492-290mm

 

Lexington

Kép 

 

Sebesség: 33,2csomó ( 61,5km/h)

Személyzet: 1893fő 

Hatótávolság: 18900km

Hossz: 270,66m

Szélesség: 32,27m

Fegyverzet:

-8db 203mm ágyú

-12db 127mm légvédelmi ágyú

-16db 28mm légvédelmi gépágyú

-16db 12,7mm légvédelmi géppuska

-80-90db repülőgép

Páncélzat: övpáncél 152,4mm, fedélzet 76,2mm

 

Langley

Kép 

Sebesség: 15,5csomó ( 28,7km/h)

Személyzet: 468fő 

Hatótávolság: km

Hossz: 165,3m

Szélesség: 19,9m

Fegyverzet:

-4db 130mm ágyú

-db repülőgép

Páncélzat: övpáncél 34mm

 

Maryland

Kép

Sebesség: 21csomó ( km/h)

Személyzet: 1500fő 

Hatótávolság: km

Hossz: 190,34m

Szélesség: 29,70m

Fegyverzet:

-8db 406mm ágyú

-12db 127mm ágyú

-4db 76mm ágyú

-8db 12,7mm légvédelmi géppuska

Páncélzat: övpáncél 342,9mm, fedélzet 88,92mm, tornyok 457,2mm

 

Mississippi

Kép

Sebesség: 22csomó (km/h)

Személyzet: 1443fő 

Hatótávolság: km

Hossz: 190,2m

Szélesség: 32,4m

Fegyverzet:

-12db 356mm ágyú

-12db 127mm ágyú

Páncélzat: övpáncél203-347mm, lövegtornyok, barbetták 114-330mm, fedélzet 89mm

 

 New Jersey

Kép

Sebesség: 31csomó (km/h)

Személyzet: 2861fő 

Hatótávolság:  km

Hossz: 270,4m

Szélesség: 33,5m

Fegyverzet:

-9db 406mm ágyú

-20db 127mm  légvédelmi gépágyú

-80db 40mm légvédelmi gépágyú

-60db 20mm légvédelmi gépágyú

-3db repülőgép

Páncélzat:

 

New York

Kép

Sebesség: 21csomó (km/h)

Személyzet: 1042fő 

Hatótávolság: 12708km

Hossz: 174,58m

Szélesség: 28,94m

Fegyverzet:

-10db 356mm ágyú

-21db 127mm légvédelmi gépágyú

-4db 533mm torpedó vetőcső

Páncélzat: övpáncél és barbetták 304-254mm, lövegtornyok 356mm

 

North Carolina

Kép

Sebesség: 28csomó (52km/h)

Személyzet: 1880fő 

Hatótávolság: 31410km

Hossz: 222m

Szélesség: 33m

Fegyverzet:

-9db 406mm ágyú

-20db 127mm ágyú

Páncélzat: övpáncél 168-304mm, barbetták és fő lövegtorony 400mm, fedélzet 400mm

 

Oklahoma

Kép

Sebesség: 22,2csomó (km/h)

Személyzet:  1374fő 

Hatótávolság: km

Hossz: 177,7m

Szélesség: 32,85m

Fegyverzet:

-10db 356mm ágyú

-28db 127mm ágyú

-4db 76,2mm légvédelmi gépágyú

-6db 12,7mm légvédelmi gépágyú

-2db repülőgép

Páncélzat: övpáncél 203-343mm, fedélzet 76mm, tornyok 127-406mm

 

Pennsylvania

Kép

Sebesség: 21csomó (39km/h)

Személyzet: 1054fő 

Hatótávolság: 14000km

Hossz: 185,36m

Szélesség: 32,4m

Fegyverzet:

-12db 366mm ágyú

-20db 127mm légvédelmi gépágyú

-4db 76,2mm légvédelmi gépágyú

-8db12,7mm légvédelmi géppuska

-2db 533mm torpedó vetőcső

Páncélzat: övpáncél 203-343mm, lövegtornyok 102-406mm, fedélzett 76mm

 

Pittsburgh

Kép

Sebesség: 33csomó (km/h)

Személyzet: 1200fő 

Hatótávolság: 13000km

Hossz: 205,18m

Szélesség: 21,24m

Fegyverzet:

-9db 203mm ágyú

-12db 127mm légvédelmi gépágyú

-48db 40mm légvédelmi gépágyú

-26db 20mm légvédelmi gépágyú

-4db repülőgép

Páncélzat: nincs

 

Princeton

Kép

Sebesség: 31,6csomó (58,5km/h)

Személyzet: 1569fő 

Hatótávolság: 13500km

Hossz: 189,63m

Szélesség: 21,80m

Fegyverzet:

-22db 40mm légvédelmi gépágyú

-16db 20mm légvédelmi gépágyú

-45db repülőgép

Páncélzat: övpáncél 127mm, fedélzet 50mm

 

Ranger

Kép 

Sebesség: 30,32csomó (km/h)

Személyzet: 841fő 

Hatótávolság: km

Hossz: 234,36m

Szélesség: 24,47m

Fegyverzet:

-8db 127mm ágyú

-16db 28mm légvédelmi gépágyú

-16db 12,7mm légvédelmi gépágyú

-70db repülőgép

Páncélzat: övpáncél 25,4mm, fedélzet 25,4mm

 

Sangamon

Kép

Sebesség: 19csomó (km/h)

Személyzet: 1100fő 

Hatótávolság: 30000km

Hossz: 168,55m

Szélesség: 22,85m

Fegyverzet:

-2db 127mm ágyú

-8db 40mm légvédelmi gépágyú

-12db 20mm légvédelmi gépágyú

-36db repülőgép

Páncélzat: nincs

 

Santee

Kép

Sebesség: 19csomó (km/h)

Személyzet: 1100fő 

Hatótávolság: 30000km

Hossz: 168,55m

Szélesség: 22,85m

Fegyverzet:

-2db 127mm légvédelmi ágyú

-8db 40mm légvédelmi gépágyú

-12db 20mm légvédelmi gépágyú

-36db repülőgép

Páncélzat: nincs

 

Saratoga

 

Kép 

Sebesség: 33,2csomó (61,5km/h)

Személyzet: 2300fő 

Hatótávolság: 18000km

Hossz: 270,66m

Szélesség: 32,31m

Fegyverzet:

-8db 203mm ágyú

-12db 127mm légvédelmi ágyú 

-16db 28mm légvédelmi gépágyú

-16db 12,7mm légvédelmi géppuska

-90db repülőgép

Páncélzat: övpáncél 152mm, fedélzet 76mm

 

South Dakota 

Kép

Sebesség: 27,5csomó (51km/h)

Személyzet: 1793fő 

Hatótávolság: 27300km

Hossz: 207,8m

Szélesség: 33,7m

Fegyverzet:

-9db 400mm ágyú

20db 127mm légvédelmi ágyú

Páncélzat: övpáncél 304mm, barbetták 282-432mm, lövegtornyok 450mm

 

Tennessee 

Kép

Sebesség: 21csomó (km/h)

Személyzet: 1083fő 

Hatótávolság: km

Hossz: 190,2m

Szélesség: 29,7m

Fegyverzet:

-12db 356mm ágyú

-14db 127mm ágyú

-4db 76mm ágyú

-2db 533mm torpedó vetőcső

Páncélzat: övpáncél 203-343mm, lövegtornyok 127-457mm, fedélzet 89mm

 

Texas

 

Kép 

Sebesség: 21csomó (km/h)

Személyzet: 1054fő 

Hatótávolság: km

Hossz: 174,84m

Szélesség: 32,3m

Fegyverzet:

-10db 355mm ágyú

-37db 127mm légvédelmi ágyú

-8db 76mm légvédelmi ágyú

-8db 12,7mm légvédelmi géppuska

Páncélzat: övpáncél 304mm, fedélzet 83mm, tornyok 255mm

 

Tuscaloosa

 

Kép 

Sebesség: 30csomó (km/h)

Személyzet: 876fő 

Hatótávolság:  km

Hossz: 178,22m

Szélesség: 18,94m

Fegyverzet:

-9db 203mm ágyú  

-8db  127mm ágyú

-16db 40mm légvédelmi gépágyú

-19db 20mm légvédelmi gépágyú

-4db repülőgép

Páncélzat: övpáncél 127mm, tornyok 127mm, fedélzet 152mm

 

Washington

Kép

Sebesség: 28csomó (52km/h)

Személyzet: 1880fő 

Hatótávolság: 31410km

Hossz: 222,11m

Szélesség: 33m

Fegyverzet:

-9db 406mm ágyú

-20db 127mm ágyú

Páncélzat: övpáncél 168-304mm, barbetták 400mm, tornyok 400mm, fedélzet 400mm

 

Wisconsin

 

Kép 

Sebesség: 32,5csomó (60km/h)

Személyzet: 1921fő 

Hatótávolság: 28700km

Hossz: 270,4m

Szélesség: 33m

Fegyverzet:

-9db 406mm ágyú

-20db 127mm légvédelmi ágyú

-72db 40mm légvédelmi gépágyú

-60db 20mm légvedelmi gépágyú 

-3db repülőgép

Páncélzat: övpáncél 181-483mm, fedélzet 152mm, tornyok 290-445mm

 

Yorktown

Kép

Sebesség: 32,5csomó (60km/h)

Személyzet: 2700fő 

Hatótávolság: 23150km

Hossz: 246,7m

Szélesség: 29,1m

Fegyverzet:

-8db 127mm ágyú

-12db 28mm légvédelmi gépágyú

-24db 12,7mm légvédelmi géppuska

-100db repülőgép

Páncélzat: övpáncél 102mm, fedélzet 37,5mm

Hadihajók - Tengeralattjárók

Amerikai Tengeralattjárók

 • Balao osztályú tengeralattjáró
 • Gato osztályú tengeralattjáró
 • Makréla osztályú tengeralattjáró
 • O osztályú tengeralattjáró
 • Porpoise osztályú tengeralattjáró
 • R osztályú tengeralattjáró
 • S osztályú tengeralattjáró
 • Lazac osztályú tengeralattjáró
 • Sargo osztályú tengeralattjáró
 • Tambor osztályú tengeralattjáró
 • Compó osztályú tengeralattjáró
 
Az amerikai tengeralattjárók nem voltak olyan fejlettek, mint a német tengeralattjárók, és nem is épültek olyan nagy számban mint azok. Mégis a II. Világháború során a második legerősebb tengeralattjáró flottára tettek szert. Az japán tengeralattjárók bár kevésbé voltak technikailag fejlettek, mégis több kárt tettek az amerikai hajókban, mint az amerikaiak a japánokban. Az amerikaiaknak több lehetőségük volt a folyamatos fejlesztésekre, és a háborús győzelem után mind ők mind az oroszok birtokába jutottak német tengeralattjáróknak. A második világháború után az USA és a Szovjetunió lett a vezető hatalom a tengeralattjárók terén, franciák kerültek a harmadik, angolok a negyedik, kínaiak az ötödik helyre.
Az amerikai tengeralattjáróknak pontosan ugyan olyan sok - 23- tipúsát állították hadrendbe, mint a németek, a különféle típusokból összesen 344 tengeralattjáró lett hadrendbe állítva.Ízelítőül.
USS Argonaut (SS-166)
V4-osztályú tengeralattjáró
Az USS Argonaut SS-166 tengeralattjárót, amit 1928 április 2.-án állítottak hadrendbe, (J.R. Pierce sorhajóhadnagy parancsnoksága alatt) japán Isokaze és Maikaze rombolók süllyesztették el 1943 január 10.-én. Az osztályából összesen ez az egy épült.
USS Bowfin (SS-287)
Balao-osztályú tengeralattjáró
Az USS Bowfin SS-287 tengeralattjárót, 1942 december 7.-án állítottak hadrendbe. Osztályából 118 épült a legnépesebb tengeralattjáró osztály a második világháborúban az amerikaiaknál.
USS Barracuda (SS-163)
Barracuda-osztályú tengeralattjáró
Az USS Barracuda SS-163 tengeralattjárót, 1924 julius 24.-án állítottak hadrendbe. Osztályából 3 épült.
USS Dolphin (SS-169) 
Dolphin-osztályú tengeralattjáró
Az USS Dolphin SS-169 tengeralattjárót, 1932 március 6.-án állítottak hadrendbe. Osztályából 1 épült.
USS Gar (SS-206)
Gar-osztályú tengeralattjáró
Az USS Gar SS-206 tengeralattjárót, 1941 április 14.-én állítottak hadrendbe. Osztályából 6 épült, belőle egyedül az első élte túl a háborút, a többi 5 elsüllyedt-.
USS Gato (SS-212)
Gato-osztályú tengeralattjáró
Az USS Gato SS-212 tengeralattjárót, 1941 december 31.-én állítottak hadrendbe. Osztályából 77 épült, belőle 20 elsüllyedt-.
USS Mackerel (SS-204)
Mackerel-osztályú tengeralattjáró
Az USS Mackerel SS-204 tengeralattjárót, 1941 március 31.-én állítottak hadrendbe. Osztályából 2 épült.
USS Narwhal (SS-167)
Narwhal-osztályú tengeralattjáró

Az USS Narwhal SS-167 tengeralattjárót, 1930 május 15.-én állítottak hadrendbe, osztályája másik hajóját Az USS Nautilus SS-168 tengeralattjárót, pedig 1930 június 1.-én. Mind a két hajó bár már a háború kezdetén is meglehetősen régi tipus volt, de sikeres tengeralattjárók közé tatrozik. A Nuatilus a Midway szigeteknél 1942 junius 4.-én 3 torpedót lött ki a Kagára. A Narwhal háborús rekordja pedig igen terebélyes és tekintélyes:
(Lt.Cdr. C.W. Wilkins - parancsnoksága alatt) 
7 Dec, 1941 Pearl Harbour: Az USS Narwhal feltöltés alatt volt a Japán támadáskor. Az első ellenséges bombák felrobbanásakor Ford Island-on, Narwhal's tüzérei segédkeztek
 két Japán torpedo vető elpusztításában.

2 Feb, 1942 Az USS Narwhal kifut Pearl Harbour-ból az első küldetésére. utánpótlást kellett szállítania a Wake szigetre majd portyáznia a Kelet Kínai tengeren.

27 Feb, 1942 Az USS Narwhal Megtorpedózza és megrongálja a Japán Manju Maru tankert (6515 BRT) FK: 28.55N, 138.15E.

4 Mar, 1942 Az USS Narwhal Megtorpedózza és elsüllyeszti a japán szállítóhajót Taki Maru (1235 BRT) Kyushutól délre, FK: 28.37N, 129.10E.

28 Mar, 1942 Az USS Narwhal az első háborús portya végén visszatér Pearl Harbour-ba.

28 May, 1942 USS Narwhal elhagyja a bázisát, a 2. háborús küldetésre. Midway védelmének lesz része a testvérhajójával együtt.( Az torpedózza meg a Kaga-t)

13 Jun, 1942 USS Narwhal visszatér a bázisára.

7 Jul, 1942 Az USS Narwhal elhagyja a bázisát a 3. háborús portya. Járörözik a Kuril szigeteknél.

24 Jul, 1942 Az USS Narwhal elsüllyeszti a japán segéd ágyúhajót a Shinsei Maru a No.83 (63 BRT) az Utasutsu öbőlben, Hokkaidonál. FK: 44.53N, 147.09E és a japán kereskedőhajót Nissho Marut (344 BRT) Etorofunál FK: 45.09N, 147.31E és Kofuji Marut (134 BRT) Oito-nál FK: 45.14N, 147.31E. Ezeket a hajókat a felszínen ágyúval süllyeszti el.

1 Aug, 1942 Honshu észak keleti partjainál portyázva, Shiraya Zakitól délre az USS Narwhal megtorpedózza és elsüllyeszti a japán Meiwa Maru kereskedő hajót (2921 BRT) FK: 41.12N, 141.36E, valmint elsüllyeszti a Koan Maru kis tankert (884 BRT) FK: 41.03N, 141.28E.

8 Aug, 1942 Az USS Narwhal elsüllyeszti a japán halászhajót, a Bifuku Marut (2635 BRT) dél-keletre Shiriya Zakitól, Honshu észak keleti partjainál FK: 41.14N, 141.32E.

(Cdr. F.D. Latta parancsnoksága alatt)

18 Apr, 1943 Az USS Narwhal kifut San Diego-ból Dutch Harbour, Alaszka felé a 7. gyalogos különítmény katonáival a fedélzetén.

30 Apr, 1943 USS Narwhal (Cdr. F.D. Latta) kifut Dutch Harbourból a 4. háborús küldetésre. Május 11.-én találkozik a testvérhajójával az USS Nautilus Attu sziget északi oldalánál, és a két hajó, partratesz gumicsónakokon egy katonai különítményt a sziget visszafoglalásának előkészítésére. (A vállalkozás sikerrel befejeződik Május 29.-én.) A Narwhal visszatér Pearl Harborba, Dutch Harbour érintésével.

26 Jun, 1943 USS Narwhal kifut Pearl Harbourból az 5. háborús küldetésre. Azt a parancsot kapta, hogy keltsen zavart egy japán légi bázis ágyúzásával Matsuwanál, július 11.-én. Az USS Lapon, USS Permit és USS Plunger tengeralattjárók kijáratot kerestek a Japán tengerről. A Narwhal sikeresne magára vonta a japán flotta figyelmét így a másik három tengeralattjáró észrevétlenül át tudott szökni az Etorofu szoroson. Narwhal visszatért a bázisára augusztus 7.-én.

31 Aug, 1943 A USS Narwhal kifut Pearl Harbourból a 6. háborús küldetésre. A Marshall szigeteknél járörözik.

11 Sep, 1943 A USS Narwhal megtorpedózza és elsüllyeszti a japán Hokusho Maru szállítóhajót (4211 BRT) 5 mérföldre észak-nyugatra Nauru szigetétől FK: 00.30S, 166.50E.

2 Oct, 1943 A USS Narwhal a 6. háborús portya végén Brisbaneben, Ausztráliában köt ki.

23 Oct, 1943 A USS Narwhal kifut Brisbaneből 7. háborús küldetésre. 92 tons lőszert és 10 utast visz magával.

13 Nov, 1943 A USS Narwhal behajózik Ptiluan öbölbe és partra teszi az utasait és a rakomány felét.

15 Nov, 1943 A USS Narwhal a rakományának maradékát partra teszi Nasipit-nál, Mindanaon. Majd fedélzetére vesz 32 menekültet, köztük 8 nőt, 2 gyereket, és egy babyt.

22 Nov, 1943 Az USS Narwhal a 7. háborús küldetését befejezcve visszatér a bázisára Darwinba, Ausztraliába.

25 Nov, 1943 USS Narwhal kifut Darwinból a 8. háborús küldetésre. Utánpótlást és felszerelést szállít Cabadaranra, Mindanao szigetére.

2 Dec, 1943 A USS Narwhal partra teszi rakományát és 11. katonai különítményt, majd a fedélzetére vesz 7 menekültet. Ezután a Narwhal a Majacalar öbölbe hajózik, megérkezve Negros Island-ra December 3.-án még 9 embert vesz a fedélzetére.

5 Dec, 1943 USS Narwhal elsüllyeszt egy japán kereskedelmi hajót, Himeno Maru-t (834 BRT) ágyútüzzel, a Camiquin szigeteknél FK: 09.09N, 124.29E.

11 Dec, 1943 A USS Narwhal partrateszi utasait Darwinban.

18 Jan, 1944 A USS Narwhal elhagyja a bázisát a 9. háborús küldetésre. Rakományt és egy megfigyelőt tesz partra a Fülöpp szigeteken.

15 Feb, 1944 A USS Narwhal teljesítve feladatát visszatér a bázisára.

16 Feb, 1944 A USS Narwhal 10. háborús küldetésén azt a parancsot kapta vigyen lőszert Butuan Bay-be.

3 Mar, 1944 Az USS Narwhal megrongálja a japán folyami naszádot a Karatsu (korábban USS Luzon) a Sulu Stengeren FK: 08.55N, 123.20E.

(Cdr. J.C. Titus parancsnoksága alatt)

24 May, 1944 A USS Narwhal partra tesz 22 embert és ellátmányt az Alusan öbölben, Samar szigeténél.

1 Jun, 1944 A USS Narwhal Partra tesz 16 embert és rakományt Mindanao délnyugati partján.

13 Jun, 1944 A USS Narwhal solaj tartályokat lő Bula-nál, Ceram szigeténél, Holland Kelet Indiában.

21 Jun, 1944 A USS Narwhal elsüllyeszti a japán Shinshu Maru vitorlás hajót 12 mérföldre délnyugatra Culasi-tól FK: 11.22N, 121.52E.

22 Jun, 1944 A USS Narwhal megrongálja a japán Itsukushima Maru tankert (10007 BRT) a Sulu tengeren FK: 09.00N, 120.55E

USS Nautilus (SS-168)
Narwhal-osztályú tengeralattjáró
Ami a USS Narwhal-küldetéseiből látszik - mely az egyik legeredményesebb amerikai tengeralattjáró volt a II. Világháborúban, az amerikaiak is totális tengeralattjáró háborút vívtak és az amerikai tengeralattjáróknak is tilos volt menteni az elsüllyesztett hajók legénységét. Mikor Dönitz tengernagyot erre hivatkozva akarták háborús bűnösként elitélni, Nimitz Tengernagy lépett fel a védelmében, mondván és is ugyan ilyen parancsot adtam, mi is ugyan ezt csináltuk, ha őt elítélik ítéljenek el engem is.
Az amerikaiak számára a II. Világháború legnagyobb dicsőségét szerezte ezzel Chester Nimitz admirális, ugyanis kimondta nincs kettős mérce..
USS Perch (i) (SS-176)
Perch-osztályú tengeralattjáró
Az USS Perch (i) (SS-176) tengeralattjárót, 1936 november 19..-én állítottak hadrendbe. Osztályából 6 épült belőle 3 elsülledt - maga a Perch is 1942 márius 1-én az Amatsukaze és Hatsukaze japán rombolók, majd 2.-án és 3.-án Ushio and Sazanami robolók támadták meg. A hajót maga a legénység süllyesztette el, amelynek minden tagját (52 matrózt és 5 tisztet) kimentették a japán rombolók. (Krieg Ohne Hasse!)
USS Porpoise (SS-172)
Porpoise-osztályú tengeralattjáró
Az USS Porpoise SS-172 tengeralattjárót, 1935 augusztus 15.-én állítottak hadrendbe. Osztályából 2 épült.
USS R-7 (SS-84)
R1-osztályú tengeralattjáró
Az R1- osztályú engeralattjárók az első világháború idején épültek, 19.-et állítottak hadrendbe, belőle 1 elsüllyedt 3-mat pedig kölcsönadtak a Royal Navynak..Roosevelt nem lengyel!...
S-38 (SS-143)
S1-osztályú tengeralattjáró
Az S1- osztályú engeralattjárók az első világháború idején épültek, 24.-et állítottak hadrendbe, belőle 5 elsüllyedt 6-ot pedig kölcsönadtak a Royal Navynak..Roosevelt nem lengyel!...
USS Salmon (SS-182)
Salmon-osztályú tengeralattjáró
Az USS Salmon (SS-182) tengeralattjárót, 1938 március 15.-én állítottak hadrendbe. Osztályából 6 épült (Salamon,Seal,Skipjack,Snapper,Stringray,Sturgeon) Egy sem süllyedt el közülük..
USS Sargo (SS-188)
Salmon-osztályú tengeralattjáró

Az USS Sargo (SS-188) tengeralattjárót, 1939 február 7.-én állítottak hadrendbe. Osztályából 10 épült 4 süllyedt el közülük:.

Sailfish (SS-192) 
Sargo (SS-188) 
Saury (SS-189) 
Sculpin (SS-191) (lost 19 Nov, 1943) 
Seadragon (SS-194) 
Sealion (i) (SS-195) (lost 10 Dec, 1941) 
Searaven (SS-196) 
Seawolf (SS-197) (lost 3 Oct, 1944) 
Spearfish (SS-190) 
Swordfish (SS-193) (lost 12 Jan, 1945).

USS Shark (i) (SS-174)
Shark-osztályú tengeralattjáró
Az USS Shark (i) (SS-174) tengeralattjárót, 1936 január 25.-én állítottak hadrendbe. Osztályából 2 épült a Shark, amelyik elsüllyedt 1942 február 12.-én és a Tarpon (SS175). (alább)
USS Tautog (SS-199)
Tambor-osztályú tengeralattjáró
Az USS Tautog (SS-199) tengeralattjárót, 1940 júius 3.-én állítottak hadrendbe. Osztályából 6 épült ( Tambor (SS-198) 
Tautog (SS-199) 
Thresher (SS-200) 
Triton (SS-201) (lost 10 Apr, 1943) 
Trout (SS-202) (lost 29 Feb, 1944) 
Tuna (SS-203)) 
Kettő süllyedt el közülük..
USS Tench (SS-417)
Tench-osztályú tengeralattjáró
Az USS Tench (SS-417) tengeralattjárót, 1944 október 6.-én állítottak hadrendbe. Osztályából 35 épült Egy sem süllyedt el közülük, a háború után is sokáig szolgáltak a 70-es 80-as években az amerikaiak átadták őket feljettlenebb szövetségeseiknek, Perunak, Braziliának, Törökországnak Akár ma is lehet hadrendbe belőle..
 

 

ssk-argonaute

Forrás: http://www.had.eoldal.hu/