Ugrás a Főoldalra!

<< A holokauszt és előzményei

A varsói gettó

Talán a leghíresebb gettó Varsóban állt. 1939-ben, nem sokkal az első zsidótörvények kihirdetése után kezdték el kiépíteni a lengyel fővárosban. 1940-ben Varsó és a környező települések zsidó lakosságának nagy részét – mintegy 450.000 embert – a kijelölt lakórészekre telepítették át. Dr. Fischer, a Varsói Gettó, és a politikailag Varsói Körzetnek nevezett terület főparancsnoka, 1943 tavaszára új törvényt léptetett életbe: megkezdte a gettó kiürítését, és deportálását a treblinkai haláltáborba. 1943. április 19-én (amikor már csak mintegy 60.000 zsidó maradt a gettóban) felkelés tört ki, mely 27 napig tartott, és a németek május 15-én verték le. Ezután a gettó összes lakóját deportálták, majd porig rombolták.

A VARSÓI GETTÓ RÖVID TÖRTÉNETE.

Az 1930-as években az antiszemitizmus megerősödött Lengyelországban és a Varsóba költözött zsidó családoknak pincékben kellett lakniuk. Megtörtént, hogy 26 család élt és dolgozott együtt a föld alatt piszkos és zsúfolt környezetben.

Fájl:Warschau1.jpg

Ezt a fényképet ROMAN VISHNIAC készítette, egy amerikai zsidó, aki sokat utazott Lengyelországban 1937 körül és dokumentálta ezeknek a családoknak az életkörülményeit. 11 ember élt és lakott egyedül ebben a pincehelységben. A HALÁLOZÁSI ARÁNY nagyon magas volt.

Megalakul a gettó

Amikor a német hadsereg bevonult Lengyelország és Varsót elfoglalta, 140 ezer lengyelt lakoltattak ki lakásából és 140 ezer zsidó családot telepítettek az üressé vált lakásokba azok eddigi mocskos, patkányokkal teli lakásaiból. Megalakult a varsói GETTÓ.

Ez a fénykép mutatja a varsói gettó forgalmas utcáit a német megszállás első hónapjaiban. A lengyelországi gettókban ekkor gettópénzt használtak. Tény, hogy ha a gettópénz érmékből és papírpénzből állt, akkor ahhoz valahogy hozzá lehetett jutni és valamire el tudták azt költeni.

Zsidó vezetés

A németek kívánságára a gettókat zsidók vezették, ezért zsidó tanácsokat alakítottak és ezek voltak teljes mértékben felelősek a gettóban történtekért. Zsidó gettórendőrségi alakulatokat alakítottak ki, és ezek, nem a németek voltak felelősek a gettóbeli rendért. A zsidó tanácsok és a zsidó rendőrség állította össze a listákat azokról az emberekről, akiket áttelepítettek az önálló fehéroroszországi településekre vagy azokét, akiket a hadigyárakba küldtek dolgozni.

Takarítás

Kétségbeesett erőfeszítéseik során, hogy fenntartsák a tisztasági szintet, a zsidó tanácsok külön élelmiszeradagot osztottak ki mindenkinek a gettóban, akik hajlandók voltak az emberi ürüléket föltisztítani az utcákról. Mert nem tudták tisztán tartani a gettót, a tífusz és más halálos betegségek gyorsan terjedtek. A német hatóságok kénytelenek voltak csapatokat küldeni, hogy táborokba vigyék a gettólakókat, ahol azok jobb élelmet és orvosi ellátást kaptak. (Fénykép: Auschwitzi múzeum)

Varsói fölkelés

A csempészett fegyverekkel állig fölfegyverkezett zsidó gettólakók rögtön tüzet nyitottak az SS-re és a német csapatoknak erőszakkal kellett kiüríteni a gettót. Ez a fénykép bejárta a világot, mint az 'SS brutalitás bizonyítéka'. Az igazság egész más. Az elől látszó fiatal gyerek egészséges és jól él Amerikában, a jobboldali SS embert a puskával viszont fölakasztották háborús bűnösként, mert a varsói gettóba ment, élete kockáztatásával, hogy megpróbálja ezeket az embereket jobb körülmények közé vinni.