Ugrás a Főoldalra!

<< A holokauszt és előzményei

A Világ Igaza

A Világ Igaza (vagy másképpen Népek Igaza) a nem zsidóknak adható egyik legmagasabb izraeli állami kitüntetés. 2008 végéig összesen 22 765 kitüntetést ítéltek oda, ebből 725-öt magyar állampolgároknak.

Fájl:Railes yadvashem.png

A Jad Vasem intézet a holokauszt áldozatainak és hőseinek izraeli emlékhatósága, amely 1956 óta tiszteli meg azokat a nem zsidó embereket, köztük magyarokat, bajorokat, lengyeleket és olaszokat, akik életük kockáztatásával mentettek zsidókat a holokauszt alatt. A hollandiai Nieuwlande falu 117 lakosa közösen kapta meg a címet.


2009. januárig 725 magyar kapta meg a kitüntetést (például Almásy László, id. Antall József, Apor Vilmos, Bay Zoltán, Ferenczfalvi Kálmán, Ferenczy Béni és felesége, Gidófalvy Lajos, Járosi Andor és felesége, Karády Katalin, Karig Sára, Keken András, Király Béla, Kisházi Ödön, Kopácsi Sándor, Koren Emil, Koszorús Ferenc, Márton Áron, Michnai László, nagybaczoni Nagy Vilmos, Olt Mária, Ottlik Géza és felesége, Pátzay Pál és felesége, Raile Jakab, Revicky Imre, Salkaházi Sára, Slachta Margit, Szalai Pál, Szőnyi Zsuzsa, vagy Sztehlo Gábor)


Korábban minden Világ Igaza ültetett (vagy ültettek számára) egy nevét viselő örökzöld fát a jeruzsálemi „Har Hazikaron”-on (Emlékhegyen), jelképezve, hogy „aki egy embert ment meg, egy egész világot ment meg”. Jelenleg ezt a hagyományt nem tudják folytatni, nincs hely több fának.

A Jad Vasem emlékhely egyik részlege a Világ Igaza Hivatal. 1963 óta bizottság vizsgálja a megmentettektől beérkezett javaslatokat. A bizottság elnöke az izraeli legfelső bíróság egyik bírója. A bizottság döntéseinek folyamata nem nyilvános, a döntéssekkel kapcsolatos iratok titkosak, vezető magyar történészeknek sem tekinthetnek beléjük, külső ellenőrzés, fellebbezési lehetőség nincsen nyilvánvaló tévedés esetén sem..


Előfordul, hogy a hivatal a holokauszttúlélők ügyvédi segítség nélküli, saját szavakkal fogalmazott tanúvallomásait elutasítják, jogásznyelven hiányosnak ítélik meg. A holokauszttúlélőkkel néhány ismert esetben nem veszik fel a kapcsolatot, ami a hivatal küldetése alapján természetesen elvárható lenne. Nem segítenek, nem adnak lehetőséget a tanúvallomások pontosítására, kiegészítésére, a túlélők fellebbezésére nem válaszolnak.